
Huurder betaalt niet: wat kan ik doen?
Het is heel vervelend als uw huurder niet betaalt. Niet alleen omdat u tijd kwijt bent aan administratieve handelingen, maar ook omdat het u geld kost. U bent daarbij steeds meer tijd en geld kwijt naarmate de huurachterstand oploopt. Daarom is het belangrijk om al direct bij de eerste maand huurachterstand actie te ondernemen. Betaalt uw huurder daarna nog niet, dan zet u vervolgstappen in. Er is hiervoor een praktisch stappenplan beschikbaar.
Stappenplan: wat kan ik doen als mijn huurder niet betaalt?
1. Stuur een herinnering
Op het moment dat uw huurder de huur niet betaalt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een herinnering te sturen met het verzoek de huur te voldoen. Bijvoorbeeld op de derde dag van de maand als de huur volgens de overeenkomst op de eerste van de maand betaald moet zijn. Het is aan te raden om de betalingstermijn van de huur in de herinneringsbrief zo kort mogelijk te laten zijn, bijvoorbeeld vijf dagen. Het is vervelend en het kost tijd, maar het is wel belangrijk om actie te ondernemen.
2. Stuur een sommatiebrief
Betaalt uw huurder ook na een herinnering de huur nog niet? Dan is het belangrijk om direct na de vervaldatum een sommatiebrief te verzenden. Het is overigens ook mogelijk om te bellen met uw huurder, voordat u de sommatiebrief verstuurt. Bijvoorbeeld als uw huurder normaal gesproken wel altijd op tijd betaalt en nu slechts één keer verzuimd heeft. Wellicht is er sprake van overmacht en is een overeenkomst mogelijk om de achterstand van de huur in te lopen. Indien het vaker voorkomt dat uw huurder niet betaalt, dan is het minder zinvol om te bellen. Voer de druk in de sommatiebrief op door een nog kortere betalingstermijn te hanteren, zoals twee of drie dagen of zelfs per omgaande.
3. Start de huurincasso
Bij het uitblijven van het betalen van de huur is het tijd om het traject van huurincasso te starten. Heeft u het financieel vastgoedbeheer aan ons uitbesteed? In dat geval heeft u geen omkijken naar de maandelijkse huurinkomsten. Bij wanbetaling zorgen onze incassojuristen voor het opstarten van de incasso.
4. Naar de kantonrechter
Als de huurder ondanks de herinnering, sommatie en incassotraject niet betaalt, is het mogelijk om naar de kantonrechter te gaan. Dit om een vordering in te dienen voor de achterstallige huur en overige kosten. Naast de huurachterstand heeft u de mogelijkheid om onder meer de verschuldigde rente en de incassokosten in rekening te brengen bij de huurder. Bij meerdere maanden huurachterstand is het ook mogelijk om een verzoek in te dienen de huurovereenkomst te laten ontbinden.
Financieel en juridisch vastgoedbeheer
U heeft de mogelijkheid om het vastgoedbeheer op financieel en juridische vlak uit te besteden aan Immohaege. Bij financieel vastgoedbeheer nemen wij de verantwoordelijkheid van u over om de maandelijkse huurinkomsten bij uw huurder te innen. Dit betekent ook dat wij bij wanbetaling een incassoprocedure opstarten. U profiteert daarbij van het voordeel dat u geen tijd kwijt bent aan het innen van achterstallige huur. Met betrekking tot financieel vastgoedbeheer voorzien wij in uiteenlopende diensten die u gemak bieden en tijd besparen.
Maak bijvoorbeeld gebruik van onze juridische dienstverlening met betrekking tot het opstellen van huurcontracten of om u te begeleiden tijdens een geschil met uw huurder als de geschillencommissie wordt ingeschakeld. Heeft u een vraag met betrekking tot het huurrecht, dan staan onze juristen u graag te woord. Wilt u van optimaal gemak profiteren, dan raden wij u aan om financieel vastgoedbeheer en juridische vastgoedbeheer met elkaar te combineren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.